Populaire Spaanse tapas: Habas con jamón

door admin
Populaire Spaanse tapas: Habas con jamón

In veel tapasvitrines zie je ze liggen: tuinbomen met ham. Tuinbonen die doorgaans droog kunnen zijn, smaken nu lekker smeuïg. Deze peulvruchten zijn bovendien rijk aan voedingsstoffen zoals foliumzuur en vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine K. De tuinboon is ook rijk aan mineralen zoals koper, ijzer, mangaan, fosfor, kalium, magnesium, seleen, calcium en zink.

Tuinbonen zijn in Spanje het hele jaar door verkrijgbaar in glazen potten, blik en diepgevroren. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. Alleen voor verse tuinbonen moet je wachten tot het voorjaar. Ze worden namelijk in de winter gezaaid want kunnen goed tegen vorst.

Ingrediënten voor habas con jamón

–          ½ glas olijfolie

–          1 ui gesnipperd

–          3 teentjes knoflook, fijngehakt

–          200 gram serranoham in blokjes gesneden

–          400 gram (gedopte) tuinbonen (vers, uit pot of diepgevroren)

–          scheut witte wijn

–          peper en zout naar smaak

–          2 glazen kippenbouillon

Verhit de olijfolie op matig vuur in een koekenpan. Bak hierin de ui, knoflook en serranoham. Voeg na 5 minuten de tuinbonen toe en giet de witte wijn en de bouillon erbij. Laat de bonen circa 10 minuten koken op iets hoger vuur, zodat het vocht grotendeels verdampt, tot ze beetgaar zijn. Blijf omroeren en breng het gerecht op smaak met peper en eventueel zout. Vaak is zout echter niet eens nodig omdat de ham al zout van zichzelf is. Schep het gerecht op een schaal en sprenkel er wat druppeltjes azijn over. Serveer het met knapperig brood. Je kunt naar smaak ook munt of de Spaanse variant hierop: ‘hierbabuena’ erover strooien of kies voor peterselie. 

Andere recepten

Zie ook in deze serie: Champiñones al ajillo (chamignons met knoflook), Almejas a la marinera (schelpjes op visserswijze), ajoblanco (koude knoflook amandelsoep), gazpacho (koude tomatensoep), gambas pil pil (pittige knoflookgarnalen).

Dit vind je misschien ook leuk