Twintig uitzonderlijke Spaanse landschappen

door admin
Twintig uitzonderlijke Spaanse landschappen

Van Spanje wordt gezegd dat het een continent in het klein is. Niet alleen wat verschillende culturen betreft, maar ook vanwege de enorme variëteit aan natuurschoon. Je vindt er een woestijn, eindeloze bossen, vulkanische en tropische landschappen en prachtige hooggebergten.

In dit artikel hebben we een paar van de meest fascinerende landschappen voor je uitgelicht en onderverdeeld op basis van gebied: Noord-Spanje, Oost-Spanje, Centraal-Spanje en de Canarische Eilanden.

Noord-Spanje

1. Geopark Costa Vasca – Baskenland

Noord-Spanje is rijk bedeeld met verrassende landschappen. Langs de kust vind je in Baskenland aan de kust het geopark Costa Vasca. Een geopark is een plek of gebied waar je de geschiedenis van de aarde kunt beleven, bijvoorbeeld omdat het ontstaan van landschappen goed zichtbaar is.

Het Geoparque de la Costa Vasca is zelfs door Unesco erkend als mondiaal geopark, want hier kun je 66 miljoen jaar geschiedenis van de vorming van de aarde bewonderen, van ongeveer 112 miljoen tot zo’n 50 miljoen jaar geleden.

De plek is uniek door de vele lagen zogenaamd flysch-gesteente. Flysch is sedimentair gesteente dat laag op laag wordt afgezet, met verschillen in samenstelling per laag, zodat de lagen ook verschillend eroderen. Dat levert niet alleen een beeld van de geschiedenis, maar ook een fantastisch kustlandschap op.

2. Geopark Huellas de Dinosaurio – La Rioja

Op de lijst van de geologen staat ook het toekomstige geopark Huellas de Dinosaurio (sporen van de dinosaurus) in La Rioja. Hier vind je meer dan 11.000 sporen van dinosaurussen en het park is daarmee de belangrijkste vindplaats van fossielen in Europa.

3. Cabo Menor – Cantabrië

Verder naar het westen aan de kust, in Cantabrië ligt de Cabo Menor en de monding van de rivier de Pas bij Liencres. Hier tref je een gevarieerd landschap aan met kliffen, bijzondere rotsformaties in zee, vriendelijke baaien en stranden. Vooral het Playa de la Arnía is zeer fraai en biedt zicht op de rotsen die als rechte lijnen uit zee oprijzen.

4. Fuente Dé – Cantabrië

Fuente Dé

In het binnenland van Cantabrië bevindt zich de Fuente Dé, een door gletsjers uitgesleten half cirkelvormig dal aan de voet van de Picos de Europa. Vanaf Fuente Dé kun je met een kabelbaan tot in het hart van deze bergketen komen, waar je fantastisch uitzicht hebt op de bergtoppen.

5. Karst Litoral del Oriente – Asturië

Aan de Costa Verde in Asturië ligt het volgende bijzondere kustlandschap, gevormd in een samenspel van kalksteen en de zee. Het landschap van Karst Litoral del Oriente is een grillige kust met hoge kalkstenen rotsen waarin de zee grotten heeft gevormd. Boven de grotten zitten gaten in de bodem, bufones. Bij vloed slaat het water met kracht op de kust en spuit via die gaten als geisers omhoog. Bij het strand van Guadamía zijn de Bufones de Pría waar je dit fenomeen het beste kunt bewonderen.

6. Gletsjermeren Somiedo – Asturië

Verder landinwaarts in Asturië hebben gletsjers in het natuurgebied Somiedo diepe sporen in het landschap achtergelaten, zoals bij de meren Lagos de Saliencia en het Lago del Valle. Dit is een ideale plek om fossielen en mineralen te zoeken.

7. Las Médulas – León

Las Médulas

In de provincie León vind je de Romeinse mijnen van Las Médulas. Om goud te winnen voor het Romeinse Rijk zijn hier grote stukken berg afgegraven. Daarvoor gebruikten de Romeinen waterkracht van water dat via kanalen tot wel 100 km lang vanuit de bergen werd gehaald. De mijnwerkzaamheden hebben een spectaculair landschap van rode pieken tussen weelderig groen gevormd, waar je prachtig kunt wandelen.

8. Geopark Courel – Lugo

In Lugo (Galicië) kun je in het geopark van Courel de geologische processen beleven die ten grondslag lagen aan de vorming van Galicië.

9. Playa de las Catedrales – Galicië

playa de las catedrales

En aan de kust in Galicië ligt het prachtige strand Playa de las Catedrales, waar rotsen metershoge bogen vormen, die doen denken aan een natuurlijke kathedraal. De combinatie van fantastische rotsformaties, grotten, zee en strand maakt van deze plek echt een bezienswaardigheid. Het Playa de las Catedrales is alleen bij eb te bezoeken.

Oost-Spanje: Catalonië en Valencia

10. Vulkanisch gebied Garrotxa – Gerona

Ten noordoosten van Gerona vind je een van de interessantste oude vulkaangebieden en het belangrijkste vulkaanlandschap op het Iberische schiereiland: het natuurpark van het vulkanisch gebied van Garrotxa. In dit unieke vulkaanlandschap liggen 40 dode vulkanen en meer dan 20 basaltlavastromen.

11. Geopark Orígens – Lleida

In het noorden van Catalonië in de provincie Lleida is het Geopark Orígens in de Pyreneeën, waar je langs een oude spoorlijn (Carrilet de Estany Gento ) op meer dan 2.100 meter hoogte kunt wandelen in een door gletsjers gevormd landschap. Dit gletsjerdal maakt deel uit van het Nationaal Park Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici.

12. Montaña de Sal – Barcelona

In de provincie Barcelona ligt de voormalige zoutmijn Montaña de Sal van Cardona. Hier wordt vanaf ongeveer 11.000 voor Christus kaliumhoudend zout gewonnen. Op de plek van de oude mijn Mina Nieves, in gebruik van 1929 tot 1990, kun je nu het Parque Cultural de la Montaña de Sal bezoeken, met rondleidingen door de zoutmijnen en een museum over zout. De zoutberg die zichtbaar is, vormt slechts het puntje van een zoutpijler van bijna 2 km diep en is een van de bezienswaardigheden in dit park.

13. Grotten van San José – Valencia

Cuevas de San Jose

In Valencia kun je ook in de ondergrond duiken, maar hier zijn het door de natuur gevormde grotten. Ten noorden van de stad Valencia in Vall d’Uixó vind je de grotten van San José, kalksteengrotten met de langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa.

Lees ook: De langste ondergrondse rivier van Europa ligt in Spanje en is bevaarbaar

14. Capa Negra de Agost – Alicante

In Alicante staat de Capa Negra de Agost op het lijstje van de geologen. De Capa Negra, letterlijk zwarte laag, is een donkere bodemlaag die de overgang van het Krijt naar het Tertiair markeert. Zo’n 66 miljoen jaar geleden sloeg in het Mexicaanse Yucatán een meteoriet in, die een krater van 180 km breed in de aarde sloeg. Dat veroorzaakte een enorme stofwolk, waardoor het lang donker was op aarde en planten en dieren uitstierven, waaronder de dinosaurussen. Het neergeslagen stof heeft een aardlaag gevormd die bij Agost boven de grond komt.

Centraal Spanje

15. La Pedriza – Madrid

In de regio Madrid kun je de berg Peñalara bezoeken en La Pedriza. In het natuurgebied van de berg Peñalara kun je de verschillende vormen en sporen zien die gletsjers in het landschap hebben gevormd. La Pedriza is een gebied met granietrotsen die door verschillende fasen in de geologische ontwikkeling uitzonderlijke vormen hebben aangenomen. Die hebben namen gekregen als el Yelmo (de helm), el Pájaro (de vogel), la Foca (de zeehond), el Camello (de kameel) en el Elefantito (het olifantje). La Pedriza vormt in de regio Madrid de belangrijkste bestemming voor klimmers.

16. Barrancas de Burujón – Toledo

Bij Toledo vind je de Barrancas de Burujón, een landschap met aan de ene kant het stuwmeer van Castrejón met veel watervogels, en aan de andere kant de steile en puntige rotsen van rode kleihoudende rotsen, die doen denken aan de Gran Canyon. Vooral in het licht van de ondergaande zon kleuren de rotsen prachtig rood.

17. Campo de Calatrava – Ciudad Real

In Castilië-La Mancha ligt ook de vulkaan Cerro Gordo, ten zuidoosten van Ciudad Real, waar je bij een bezoek ook door de krater kunt lopen. De vulkaan maakt deel uit van het Campo de Calatrava. In dit gebied heeft vulkanische activiteit uit verschillende geologische periodes, van ruim 8 miljoen jaar geleden tot in het jongste geologisch tijdvak, veel verschillende soorten en vormen vulkanen gevormd, met een buitengewone hoeveelheid aan kratermeren.

18. Arribes del Duero – Salamanca

Aan de grens met Portugal heeft de rivier de Duero de langste en diepste ravijnen van Spanje ingesleten in het landschap. Het ravijn van de Arribes del Duero is een bijzonder landschap van granietrotsen, met imposante watervallen en een prima leefgebied voor veel verschillende diersoorten.

De Canarische Eilanden

19. Vulkaanberg La Arena – Fuerteventura

Op de Canarische Eilanden ligt bij het dorp La Oliva de vulkaanberg La Arena, de jongste vulkaan op Fuerteventura. Deze slakkenvulkaan is ongeveer 10.000 jaar oud. Dit soort vulkanen is opgebouwd uit kleine en grotere brokstukken lava die zijn gestold en op de hellingen zijn afgezet.

Ook vind je hier versteende lavastromen in het Malpaís de La Arena. Malpaís betekent slechte grond en de lava heeft hier ook een zeer ruw, stenig oppervlak gevormd, waarop je slecht kunt lopen.

20. Natuurgebied Teno – Buenavista

Op Tenerife biedt het natuurgebied van Teno bij Buenavista veel ruige rotsformaties. Ook vind je er grotten, natuurlijke gevormde zwembaden, diepe kloven en een ongelooflijke rijkdom aan planten en dieren. Door erosie van het vulkanische gebergte zijn dalen als het dal van Palmar gevormd. En geniet van een spectaculair berglandschap met steile kliffen die tot een 600 meter boven zee uittorenen.

Dit vind je misschien ook leuk